De voordelen!

Volg ons op Facebook

Gewenning aan de Bench

Met deze oefening kunt u de hond op een positieve manier laten wennen aan een eigen veilige plaats in huis namelijk de bench. Een plek waar hij graag wil zijn en waar hij zich kan terugtrekken.

Om te wennen aan de bench is het verstandig om de waterbak (fles die je aan het gaas hangt) en voerbak in de bench te zetten. Ook al het lekkers tussendoor wordt in de bench gegeven.

Gebruik voor gewenning aan de bench een tuig of een gewone halsband en een riem. (indien nodig.)

Zet de bench op een rustige plaats, niet in bijv. een loop pad.

Zet in de nabijheid van de bench een trommeltje met brokjes, waar de hond niet aan kan komen maar dit wel kan zien. Het trommeltje biedt de hond de zekerheid dat u terugkomt. De angst die hij eventueel heeft, kan omgezet worden door de aandacht op iets anders te richten en door vaste zekerheden als steunpunten in te bouwen. Zolang het trommeltje er staat, weet de hond dat u terugkomt en hij beloond wordt met wat lekkers.

FASE 1

Breng de hond een paar keer per dag naar zijn bench op momenten dat het u uitkomt.
Gebruik de bench nooit voor straf, het moet een veilige plek voor hem zijn.
Maak de bench leuk door te zorgen dat er iets lekkers ligt.
Ga geen strijd aan, door hem op commando naar zijn bench te sturen, (hij kan dit dan immers weigeren) maar breng hem er vrolijk naar toe. Indien nodig neemt u de hond mee, door hem rustig vast te pakken bij het tuig of de halsband. Wanneer de hond in de bench zit mag hij er ook weer uit. Door dit meerdere keren per dag uit te voeren zal de hond de bench gaan zien als een soort paleisje.
Geef de hond ook zijn maaltijd in de bench, water en extra lekkers (bijv. botten) Let op dat u veel beloond uit het bewuste trommeltje.
Wanneer de hond volkomen rustig de bench in gaat is het tijd voor stap 2.

FASE 2

Als bovenstaande.
U kunt nu het deurtje van de bench dicht doen, terwijl u in erbij blijft. Per hond moet bekeken worden hoelang de hond in de bench kan blijven. Dat is afhankelijk van wat de hond aan kan. Dit varieert van 30 seconden tot 10 minuten.
Wanneer de hond uit de bench mag, geeft u hem eerst een beloning uit het trommeltje. Voorwaarde is wel dat de hond volkomen stil moet zijn, anders beloond u voor het eventuele blaffen. Na de beloning, opent u rustig het deurtje. Nu niet te veel aandacht schenken, zijn beloning heeft hij immers gehad.

FASE 3

Als bovenstaande
Nu gaat u regelmatig even naar een andere plaats in dezelfde ruimte. Wanneer hij stil is beloond u hem wederom met een brokje uit het trommeltje.

FASE 4

Als bovenstaande
Nu gaat u regelmatig even naar een andere plaats in huis. Wanneer hij stil is beloond u hem wederom met een brokje uit het trommeltje.

FASE 5

Pas wanneer bovenstaande fases goed gaan, verlaat u af en toe heel kort het huis.
Bouw dit langzaam op en beloon hem altijd pas wanneer hij stil is.

TIP:

Wanneer de hond blaft en u wilt op dat moment stoppen met de training, loopt u zonder oogcontact te maken naar de bench. Ga met uw rug naar de hond toe zitten. De meeste honden zijn dan even stil, op dat moment doet u de bench open. De tijdsduur is te lang, of u gaat te snel met de volgende fase.

Deze training is speciaal voor u geschreven door Ellen van Huis in ’t Veld en Marian de Lange. Kynologisch Gedragstherapeuten

www.hondenschoolalfa.nl

© tekst hondenschool Alfa en Happy Pets