De voordelen!

Volg ons op Facebook

In de winkel krijgen wij regelmatig vragen over halsbanden en tuigen. Vaak krijgt de klant van andere hondenbaasjes of op een hondenschool te horen dat de hond beter een tuig kan dragen dan een halsband. Is dat inderdaad zo?

De nek
In de nek van de hond zitten nekwervels, schildklier, strottenhoofd, zenuwbanen en belangrijke bloedvaten. Een tuig ontziet deze omdat het drukpunt wordt verlegd naar de borstkas inplaats van op de nek. Dit voorkomt whiplash, zichtproblemen en schedeltrauma’s (deze komen helaas voor door zware rukken aan de lijn en/of verstoorde bloedsomloop).

Stress
Als er tijdens het wandelen continu druk op de nek van de hond wordt uitgeoefend door een halsband, krijgt de hond eerder last van stress. En honden kunnen stress (spanning) dagen vasthouden. Bijvoorbeeld: tijdens een confrontatie met een andere hond gaat het stressniveau omhoog. De hond kan door dat hogere stressniveau die week onrustiger zijn, sneller reageren op prikkels of eerder utivallen naar andere honden.

Netjes aan de lijn lopen
Een halsband geeft druk op de nek en in combinatie met correcties en opwinding wordt het trekken aan de lijn en het uitvallen naar andere honden in stand gehouden. Een borsttuig voorkomt deze onnodige druk en stress en bevordert op een positieve manier het netjes lopen aan de lijn. Gebruik bij voorkeur een 2 of 3 meter lijn tijdens het wandelen.

Een borsttuig geeft de hond meer het gevoel van vrij lopen en daardoor is de hond meer in staat met honden te “communiceren” via zijn specifieke taal.

Wij vinden daarom het dragen van een borsttuig, zeker bij trekkende honden, een goed idee!

Met dank aan Hondenschool Alfa, Veenendaal.