De voordelen!

Volg ons op Facebook

Minstens één keer per jaar zullen we met onze hond naar de dierenarts gaan, voor de inenting. Een bezoekje aan de praktijk heeft voor de meeste honden een negatieve ervaring. Bijna altijd krijgen ze een injectie en dat doet zeer! Ze moeten op de behandeltafel staan en dat is eng! Er wordt aan ze gevoeld door een onbekende en dat is vreemd! Door met dit alles rekening te houden kunnen we onze hond helpen om het zo rustig mogelijk telaten verlopen.

Waar kunnen we als baas zoal aan denken?

Bedenk dat al die negatieve ervaringen nogal wat stress veroorzaakt. Niet alleen bij onze eigen hond maar ook bij de andere honden in de wachtkamer. Deze stress kan makkelijk omslaan in agressie en dat heeft dan niets te maken met agressieve of onopgevoede honden. Houdt in de wachtruimte dan ook voldoende afstand tussen de dieren.

Gelukkig zijn veel dierenartsen overgestapt van “open spreekuren” naar afspraken op tijd waardoorhet vaak een stuk rustiger is in de wachtkamer. Mocht het toch erg druk zijn in de wachtruimte ishet ook een mogelijkheid om buiten te wachten tot je aan de beurt bent.

Door al deze opwinding kan je hond best eens een plas of een hoop doen, zelfs als hij daarvoor nog goed is uitgelaten. Dit is dus absoluut geen zonde en heeft te maken met het hoge stress level, de mensen die er werken zullen er begrip voor hebben en het vaker meemaken.

Stress?

Leg tijdens zo’n stresssituatie absoluut geen druk op je hond. Als we dan de hond dwingen om te gaan “zitten” veroorzaakt dit alleen maar nog meer stress. Verder moeten we ons realiseren dat we de hond nooit hebben geleerd om in deze omgeving te “zitten”, dit kunnen we dan ook niet zonder meer van ze verlangen.

Op het moment bij de dierenarts kan het handig zijn om de vragen die je hebt van te voren op te schrijven. Thuis kunnen we ook al het een en ander oefenen waardoor de hond de situatie herkent wanneer hij bij de dierenarts is.

Op de hondencursus leren we het gebit tonen. Elke dierenarts vindt het prettig als eigenaren dit al vaker hebben geoefend. Laat de hond wennen aan een tafel om daar op te staan.

Betast de hond ook regelmatig over zijn gehele lijf zodat ook dat iets vertrouwds wordt.

Alles moet op een zeer rustige wijze worden opgebouwd zodat de hond er aan kan wennen en het

niet als iets vervelends gaat ervaren. Door de handeling te benoemen (tandjes) weet de hond wat er gaat gebeuren en geeft hem herkenning op het moment dat hij bij de dierenarts is. Verder is het verstandig om de hond te wennen aan een muzzel (muilkorfje) mocht het ooit nodig zijn in een panieksituatie, is de hond dat in ieder geval gewend.

Even bijkomen

Na het bezoek aan de dierenarts is het goed om de hond hiervan bij te laten bijkomen. Geef hem voldoende rust en laat hem zoekwerk doen door bijv. zijn maaltijd te strooien in de tuin of huiskamer.

Deze tekst is in samenwerking met Hondenschool Alfa voor u geschreven. Voor vragen over gedrag kunt u contact opnemen met www.hondenschoolalfa.nl

© tekst: Olga Vrouwenvelder