De voordelen!

Volg ons op Facebook

Coprofagie is het eten van de ontlasting van soortgenoten en van eigen ontlasting.

Het eten van ontlasting is voor ons onvoorstelbaar en erg vies om te zien. Voor de hond is het echter vergelijkbaar met het eten van een slagroomgebakje. Daarom is het begrijpelijk dat u dit “probleem” gedrag niet zomaar oplost. Voorkomen is beter dan genezen.

Oorzaak

Er zijn drie veel voorkomende oorzaken voor het eten van ontlasting:

• Stress

Veel van dit gedrag wordt veroorzaakt vanuit stress. Dit kan allerlei redenen hebben waarom uw hond dit gedrag vertoont. Het is van belang om de oorzaak te achterhalen. Om helemaal zeker te weten waarom uw hond dit gedrag vertoont kunt u de hond laten testen, informeer bij uw instructeur.

• Tekort aan een bepaalde stof:

Het is mogelijk dat de hond een bepaalde stof te kort komt in de voeding. Dit tekort probeert hij aan te vullen door het eten van ontlasting. Elke hond heeft een ander energieniveau, waardoor per individu bekeken moet worden wat het mogelijk tekort zou kunnen zijn. Of dit een mogelijke oorzaak voor coprofagie is, kunt u testen door hem 6 weken vers vlees te voeren, bijv. Carnibest of Renske versvleesvoeding Deze hebben voor de meeste honden voldoende voedingsstoffen. Wanneer de hond ontlasting eet omdat hij te weinig stoffen zoals mineralen in zijn normale voeding krijgt, zal de neiging om ontlasting te eten gedurende de vier tot zes weken afnemen. Informeer bij uw instructeur hoe de hond aan het nieuwe voer gewend moet worden. De kans is groot dat de hond aan de diarree raakt, als je hem in één keer ander voer geeft. Om helemaal zeker te weten waarom uw hond dit gedrag vertoont kunt u de hond laten testen, informeer bij uw instructeur.

• Aandacht

Een andere oorzaak voor het eten van poep kan zijn, de behoefte van de hond aan extra aandacht van de eigenaar. Het kan zijn dat hij geleerd heeft, dat u elke keer reageert als hij ontlasting eet. Deze aandacht ervaart de hond als prettig, ook al is het negatieve aandacht. Of dit de oorzaak is, kan getest worden door het eten van ontlasting door de hond een aantal dagen te negeren. De hond merkt dat hij niet langer aandacht krijgt van de baas door ontlasting te eten: houdt het gedrag op, dan weet u de oorzaak. Om helemaal zeker te weten waarom uw hond dit gedrag vertoont kunt u de hond laten testen, informeer bij uw instructeur.

Mogelijke oplossingen

Om het eten van ontlasting om te zetten in gewenst gedrag, is het belangrijk om de oorzaak te vinden. U kunt zelf het volgende uitproberen, door de hond vezelrijker voer erbij te geven, bijvoorbeeld bruinbrood, ananas uit blik of sperziebonen uit blik, of de hond voldoende afleiding en beweging te geven.

Nadat de oorzaak voor het gedrag weggenomen is, zal de hond vaak nog steeds poep eten, omdat dit inmiddels een gewoonte is geworden. Om helemaal zeker te weten waarom uw hond dit gedrag vertoont kunt u de hond laten testen, informeer bij uw instructeur.

Mogelijkheden om eigen ontlasting onaantrekkelijk te maken voor de hond:

• Geef de hond twee weken lang 1 kwalitatief goede eierkoek per dag. Hierin zit een bepaalde stof die de eigen ontlasting van de hond vies doet smaken. (ammoniak)

• Uit testen waarom de hond deze behoefte heeft, informeer bij uw instructeur.

Deze tekst is speciaal voor jou geschreven in samenwerking met Hondeschool Alfa, Marian de Lange, Kynologisch Gedragstherapeut

www.hondenschoolalfa.nl © tekst hondenschool Alfa