De voordelen!

Volg ons op Facebook

Socialisatie van een puppy

Dit is een periode wat u niet meer over kunt doen. Tot ongeveer 12 weken is de angstprikkel bij de hond nog niet optimaal ontwikkeld. Nieuwsgierigheid van de pup staat voorop. Belangrijke periode om de hond heel even kennis te laten maken met zo’n beetje alles wat hij later tegen kan komen.

Vanaf 3 maanden tot ongeveer 6 maanden moet de hond de aangeboden prikkels van de voorgaande keren, nogmaals positief ervaren. Dan wordt het goed vastgelegd in zijn geheugen.

Socialiseren van een pup is erg belangrijk, omdat we dit niet meer kunnen inhalen. Gelukkig zijn de meeste eigenaren op de hoogte van dit proces. De pup heeft het nodig om alles te zien, wat hij in zijn verder leven kan tegenkomen. We moeten er alleen wel voor hoeden om hem niet over te socialiseren, oftewel, zoveel blootstellen aan prikkels dat de pup dit allemaal niet kan verwerken.

Iedereen heeft er rekening mee te houden dat een pup van de 24 uur, zo’n 19-20 uur slaap nodig heeft. Heel vaak moet u als eigenaar ingrijpen en de pup verplicht zijn rust geven, pups zelf doseren dit niet waardoor u een overreactie kan verwachten. De pup is dan overprikkelt en kan de informatie niet aan ( niet verwerken), wat zich kan uiten in o.a. heel druk zijn, doorgaan met blaffen, overdreven in de riem bijten, steeds feller in handen bijten, “aanvallen”, dieper en vaker gaan grommen, diarree, schilfers, veel drinken etc. Dit zijn een aantal gedragsherkenningen, maar er zijn er natuurlijk veel meer, omdat elke pup weer anders reageert.

Wanneer u bijvoorbeeld naar de puppycursus bent geweest, laat u de pup de verdere dag alleen maar uit om zijn behoefte te doen. En veel pups moet u de dag daarna ook nog laten rusten. Een schoolplein lijkt zo leuk om een pup daarmee naar toe te nemen, maar het is in feite veel te overweldigend. Beter zou zijn om de pup heel langzaam te wennen. Ga eerst op afstand staan en laat hem kijken en snuffelen op een leeg schoolplein. Reageert de pup hier goed op, gaat u elke dag 1 meter dichter bij staan. Hetzelfde geldt voor bijv een markt, ga eerst eens aan het einde staan, de volgende keer iets dichter bij en zo bouwt u dit geleidelijk op. U kunt ook de pup meenemen op de arm en hem laten zien wat er op zo’n markt allemaal gebeurt.

1 tot 5 minuten blootstellen aan een intensieve prikkel is veel beter dan een uur lang.

Let steeds goed op de reactie van uw pup. En op zijn gedrag. Geef hem zijn rust, houdt mensen en ook kinderen uit de buurt als uw pup slaapt. Vaak zien we dezelfde reactie ook bij kinderen, ga maar eens met kleine kinderen s’ávonds naar een verjaardag. Heel vaak zijn ze de dag daarna wat “moeilijker” in hun gedrag. Dit heeft te maken met overprikkeling en te weinig rust.

Verder is het uiterst belangrijk om pups alles te laten onderzoeken. Laat ze snuffelen en als het kan ook proeven. Als ze dat zelf willen. Ze moeten ontdekken, dit is een grassprietje, dat is een takje, een blaadje, een bloemetje, een zandkorreltje etc. Wanneer het gevaarlijk wordt haalt u de pup natuurlijk weg, maar geef ze zoveel mogelijk de gelegenheid alles te onderzoeken in ieder geval met hun neus. Houdt u rekening met het feit dat er tot het 2e levensjaar van uw hond steeds angstfases kunnen terugkomen.

Wat we ook veel zien, is dat eigenaren angstige pups teveel de angst bevestigen door te aaien, lief te praten en/ of pup optillen. De angst van de pup negeren is nonsens, hij laat zien dat hij in een bepaalde emotie zit, deze angst moet goed begeleidt worden. Biedt hem steun, maar troost hem niet. (Essentieel verschil zit hem in het kriebelen en aaien en alleen uw hand stilhouden.) Dit kunt u doen, door o.a. bijvoorbeeld uw hand op zijn schouder te laten rusten, hem een herkenbare opdracht te geven, op een monotone toon praten, hem een been aanbieden, door hem vlakbij de hond te zetten, als hij steun zoekt door tegen u aan te gaan zitten.

Pups straffen voor hun behoefte doen in huis is niet verstandig. Ten eerste is het super oneerlijk omdat de pup er geen benul van heeft, dat dit ongewenst gedrag is en hij het moet leren dat WIJ dat niet prettig vinden. Bovendien is de straf plaatsgebonden. Hij leert niet dat hij op een andere plaats in huis niet mag plassen De eigenaar loopt ook nog als extra risico dat de pup bijvoorbeeld leert dat er niet geplast en gepoept wordt waar de eigenaar bij is. Met als gevolg dat u een uur buiten loopt, zodra u thuis bent gaat de pup gauw achter de bank zijn behoefte doen. Immers dat is door de eigenaar zelf geleerd, pup plast en eigenaar straft. Op dat moment leert de pup. Oké, niet meer plassen waar baas bij is! Blijf belonen bij goed gedrag, zindelijk worden gaat gepaard met ups en downs waarbij er wel een stijgende lijn in moet zitten. Wanneer het voor de pup een spannende dag is geweest, kan het normaal zijn dat hij onzindelijk gedrag laat zien.

Vanaf 5 á 6 maanden kan uw hond gaan puberen. Uw hond is hormonaal in verwarring. Aangeleerde opdrachten is hij plotseling vergeten. Dat komt dan niet zoals vele nog denken uit ongehoorzaamheid, maar puur door zijn hormonen. De jonge hond is met hele andere zaken bezig. Wegloop problemen ontwikkelen vaak in deze fase. Voorkomen van foutgedrag en blijven belonen voor goed gedrag blijft ontzettend belangrijk. Daarbij blijft het belangrijk om u als begeleider op te stellen. Leiderschap betekent echter niet confrontatie,s aangaan integendeel, leiderschap betekent de hond helpen door hem bijvoorbeeld uit moeilijke situatie,s weghalen. Of beter nog: zorgen dat hij er niet in komt. Deze fase vergt veel geduld en begrip van de eigenaar. Tussen de twee en de drie jaar is de hond geestelijk volwassen.

Copyright Marian de Lange, Kynologisch Gedragstherapeut

www.hondenschoolalfa.nl

Deze training is speciaal voor u geschreven i.s.m. Happy Pets