De voordelen!

Volg ons op Facebook

Ongeveer 85% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Op een gegeven moment vaak zo ernstig dat ze er aan geholpen moeten worden met antibiotica en/of zelfs een gebitsbehandeling onder narcose. Wachten op de eerste tekenen (een dier dat uit zijn bek stinkt, moeite met eten) is dan ook geen aanrader. Wat kan je wel doen en waar moet je op letten?

Nu kan je elke dag je hond een lekkere tandenstick geven, maar kauwt de hond er nauwelijks op dan zetten ook deze sticks weinig zoden aan de dijk. Verstandig is om de hond (of kat!) van jongs af aan te leren dat hij of zij in de bek wordt gekeken. Hierdoor kan je zelf goed in de gaten houden hoe het met de tanden en met name de achterste kiezen staat. Achterin ontstaat namelijk het snelste plak en tandsteen. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat tandplak en vervolgens tandsteen minder snel ontstaat. Zit er eenmaal tandsteen dan valt dit ook niet meer weg te poetsen of te kauwen. Voorkomen is in dit geval dan ook echt beter dan genezen.

Wat kunt u zelf doen? Voor de hond bestaan er ten eerste de eerdergenoemde kauwstaafjes, vaak bevatten deze behoorlijk veel koolhydraten dus pas de voeding hier op aan. Daarnaast bestaan er speciale brokken voor het gebit. Door de samenstelling en speciale structuur reinigen ze de tanden en voorkomen ze grotendeels de vorming en aanhechting van tandplak. Alleen een grote brok voeren werkt veel minder effectief. Er zijn ook poeders om over het eten te strooien die zorgen voor een frissere adem en een schoner gebit, hetzelfde geldt voor mondwater dat door het drinkwater kan worden gedaan. Tandenpoetsen is nog steeds de effectiefste methode, alleen is het wel wat meer werk. Tandenpoetsen kan het best van jongs af aan worden aangeleerd, wat niet wil zeggen dat oudere honden het niet kunnen leren! Maak het de eerste keren leuk met lekkere tandpasta voor hond/kat en begin met je vinger of een gaasje en hou het kort. Meer tips en adviezen zijn op internet uitgebreid te vinden, probeer hem of haar in ieder geval niet meteen een tandenborstel in de bek te steken want dan wordt het de keer er op waarschijnlijk ingewikkelder in plaats van makkelijker J

Wilt u het liever op een natuurlijkere manier aanpakken? Uit de praktijk blijkt dat katten en honden die vers gevoerd worden (rauw diepvriesvlees voor hond of kat) minder tandplak en tandsteen ontwikkelen aangezien tandplak zich vormt uit koolhydraten zoals granen en rijst. Daarnaast plakt droge brok ook meer aan de tanden dan vlees.

Een lekker kauwbot van echt bot of runderhuid is op zijn tijd is natuurlijk altijd goed voor de tanden! Ortho-dent brok van Pro-Vet. Teddy’s Pride Oral Care Tandpasta / tandenborstel