De voordelen!

Volg ons op Facebook

Zoekspelletjes voor de hond voor binnen en buiten

Zoekspelletjes zijn ontzettend leuk om samen te doen. Het versterkt de band tussen hond en baas, houdt de hond ook geestelijk bezig en hij ontwikkeld zijn neus. In dit artikel vindt u allerlei leuke oefeningen om van uw hond op een ontspannen manier een speurneus te maken.

In huis

1. De hond in de zit vragen of iemand anders houdt hem even vast. Laat een speeltje zien of iets lekkers, doe net of je het op verschillende plekken verstopt in huis. Op een van deze plekken leg je het speeltje of het lekkers neer. Loop terug naar de hond,laat hem ruiken en vertel wat hij moet zoeken, bijv zoek kaas, zoek bal, zoek koekje, zoek worst, zoek flosje.etc. Maak de plek in het begin niet al te moeilijk en doe niet meer dan 3 à 4 spelletjes achter elkaar. Let er op, dat je echt met 1 x zoek zegt, je leert de hond dan op zijn neus te zoeken en niet op jouw stem. Komt de hond vragend terug naar je, dan moet je met hem meelopen en de volgende stap minder moeilijk maken. Je gaat pas verder, als de hond feilloos zoekt.

2. Houdt de hond vast, terwijl iemand anders van het gezin een speeltje of iets lekkers laat zien, voordat hij de kamer uitrent om zich te verstoppen. Maak het niet al te moeilijk in het begin. Moedig de hond zo snel als kan aan, de verstopte persoon te zoeken. ZOEK ZE. Loop in het begin met de hond mee, tot hij begrijpt wat je bedoelt. Zodra de hond de persoon heeft gevonden, prijs hem dan uitbundig samen met de verstopte persoon. Direct het speeltje of het lekkers geven. Als de hond het goed begrijpt, kun je af en toe het speeltje of het lekkers weglaten. Uitbreiden naar de tuin of tijdens wandelingen. Houdt het zoekgebied in het begin klein. En maak dit groter als het zoeken beter gaat. Maak het nooit te moeilijk, de hond verliest dan zijn interesse. Ga altijd voor succes!

In de tuin

Neem een hand vol kleine brokjes. Iemand anders houdt de hond vast, of zet hem even vast. Loop terwijl hij toekijkt door de tuin en strooi het lekkers in het rond. Loop snel terug naar de hond en zeg ZOEK. In het begin moet je hem aan de lijn langs het lekkers leiden, totdat hij het spelletje doorheeft. Dit zoekspelletje is zeer effectief als je twee honden hebt, omdat ze moeten “concurreren” met het zoeken. Op deze manier stimuleren zij elkaar weer. Blijf wel letten op de stress bij beide honden.

In het park, bos of op de hei

1. Hond is aan tuig met een lange lijn. Laat iemand anders de hond vasthouden. Laat een speeltje of iets lekkers zien. Kies vooraf een vertrekpunt en de looprichting. Loop ongeveer 30 à 40 meter schuifelend weg. (Zo maak je bodemgeuren vrij). Leg de beloning op de grond, loop dezelfde weg terug naar de hond. Vraag aan de hond, ZOEK HET SPOOR. Moedig hem aan het spoor dat je hebt uitgezet snuffelend te volgen. Als je denkt, dat hij niet speurt, maar op zijn geheugen afgaat, maak je het volgende spoor langer. Blijf geduldig, waarschijnlijk snapt hij het niet in één keer. Je kunt de lengte en de richting van het spoor variëren, zodra hij op de vraag, ZOEK HET SPOOR onder de knie heeft en op zijn neus zoekt. Zeg tussendoor niet al te veel, dit haalt hem uit zijn concentratie, help hem als hij daarom vraagt, de hond leert dan te zoeken op geur.

2. Uiteindelijk zet je een spoor uit, zonder dat de hond dit ziet. Aan het eind van het spoor moet altijd een beloning liggen. Als je de hond wil leren speuren, moet je geleidelijk stapsgewijs te werk gaan.

3. Onder het lopen, zonder dat de hond dit ziet, gooi je een speeltje weg. Je loopt een stukje door. Dan trek je de aandacht van de hond en moedig hem aan om terug te lopen. Vraag aan de hond, KIJK TERUG. In het begin is 5 a 10 meter voldoende. Beloon hem uitbundig als hij succes heeft. Gebruik in het begin een lange lijn. Al snel kan je de hond terugsturen om van alles te zoeken.

Het organiseren van dit soort spelletjes is leuk voor baas en hond. Het zorgt ervoor dat de hond zijn neus goed leert te gebruiken. Hij wordt mentaal moe van het zoeken. Neuswerk helpt een hond te ontspannen op een juiste manier.

Deze leuke tips zijn speciaal voor jou gemaakt in samenwerking met Kynologisch Gedragstherapeut Marian de Lange, Hondenschool Alfa, www.hondenschoolalfa.nl

Tel: 06-28888616